Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Pieczony marynowany boczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Taki pieczony boczek, zamarynowany w dużej ilości przypraw to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin.

Pieczony marynowany boczek  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony marynowany boczek

 

Sposób przygotowania:

Pieczony marynowany boczek
Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe i ziele i zostawiamy w kąpieli solankowej na całą dobę.

Po tym czasie odlewamy wodę, osuszamy mięso, wsypujemy wszystkie przyprawy, musztardę, miód, oliwę i przeciśnięty czosnek. Nacieramy dokładnie mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie rozchylamy folię i pieczemy jeszcze 30-40 minut.  
Pieczony marynowany boczek
Mięso trzymamy w kąpieli solankowej przez dobę
Pieczony marynowany boczek
Wsypujemy wszystkie przyprawy, musztardę i miód
Pieczony marynowany boczek
Nacieramy równomiernie mięso i odstawiamy do lodówki
Pieczony marynowany boczek
Pieczemy mięso w folii aluminiowej, pod koniec ją rozchylamy

Tagi:

boczek mięso