Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczony kurczak po polsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kurczak po polsku to kurczak faszerowany wątróbką drobiową z dużą ilością pietruszki, jest fajną propozycją na uroczysty lub niedzielny obiad :)

Pieczony kurczak po polsku

Składniki:

Pieczony kurczak po polsku

 

  • Kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 5 Wątróbek drobiowych
  • 1 bułka pszenna
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Pęczek pietruszki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak po polsku
Na maśle podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę, odstawiamy do przestygnięcia. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy z nadmiaru płynu, mielimy lub rwiemy ją w dłoniach na małe kawałeczki wkładamy do miski. Do namoczonej bułki dodajemy pozbawioną błonek, umytą i posiekaną w drobną kostkę wątróbkę, podsmażoną cebulkę i jajko, dokładnie mieszamy. Pietruszkę siekamy dodajemy do masy. Nadzienie solimy i pieprzymy do smaku, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy od 1 do 2 łyżek bułki tartej. Kurczaka faszerujemy naszym farszem, spinamy go wykałaczkami tak aby farsz nie wyciekł nam ze środka kurczaka. Kurczaka solimy i pieprzymy z wierzchu i lekko smarujemy go oliwą. Wkładamy go do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy około godziny (przy wadze kurczaka 1,2 kg). Jeśli kurczak jest większy odpowiednio zwiększamy czas pieczenia.