Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak po polsku
Na maśle podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę, odstawiamy do przestygnięcia. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy z nadmiaru płynu, mielimy lub rwiemy ją w dłoniach na małe kawałeczki wkładamy do miski. Do namoczonej bułki dodajemy pozbawioną błonek, umytą i posiekaną w drobną kostkę wątróbkę, podsmażoną cebulkę i jajko, dokładnie mieszamy. Pietruszkę siekamy dodajemy do masy. Nadzienie solimy i pieprzymy do smaku, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy od 1 do 2 łyżek bułki tartej. Kurczaka faszerujemy naszym farszem, spinamy go wykałaczkami tak aby farsz nie wyciekł nam ze środka kurczaka. Kurczaka solimy i pieprzymy z wierzchu i lekko smarujemy go oliwą. Wkładamy go do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy około godziny (przy wadze kurczaka 1,2 kg). Jeśli kurczak jest większy odpowiednio zwiększamy czas pieczenia.