Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Piersi z kurczaka z jablkami i miodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zamiast wina cos po polsku-miod pitny.

Piersi z kurczaka z jablkami i miodem

Składniki:

Piersi z kurczaka z jablkami i miodem

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 jablka
  • 2-3 cebule szalotki
  • pol lyzeczki cukru
  • 3 lyzki oliwy lub oleju
  • pol szklanki gestej smietany
  • pol szklanki miodu pitnego
  • sol,pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z jablkami i miodem
Piersi lekko zbic trzonkiem noza,posolic,popieprzyc,odstawic.Rozgrzac oliwe(olej),zeszklic posiekana szalotke,dodac pokrojone nz czastki jablka,posypac je cukrem i smazyc,aby cebula i jablka nabraly zlocistego koloru.Zdjac z patelni i z kolei usmazyc na niej filety z kurczaka(po 6 minut z kazdej strony)Do smazacego sie miesa wlac miod pitny.Potrawe gotowac,az wytworzy sie gesty sos,wtedy zaprawic ja smietana wymieczana z jablkami i cebula i jeszcze chwile gotowac.Podawac z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami.