dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczony kurczak w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny i prosty w przygotowaniu kurczak.

Pieczony kurczak w pomarańczach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony kurczak w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w pomarańczach
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Nacieramy niewielką ilością oleju. Następnie dodajemy sól, pieprz, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego i obrane i posiekane ząbki czosnku. Dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mięso układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki i okładamy nimi kurczaka. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym 185 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso aby skórka się przypiekła. Smacznego.
Pieczony kurczak w pomarańczach
Oczyszczonę mięso dzielimy na niejsze kawałki.
Pieczony kurczak w pomarańczach
Mięso dokąłdnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok 1 godzinę.
Pieczony kurczak w pomarańczach
Umytę pomarańccze dzielimy na mniejsze kawałki.
Pieczony kurczak w pomarańczach
Kurczaka okładamy pomarańczami i pieczemy.