nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pieczony kurczak z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tradycyjny pieczony kurczak z ziemniakami, sosem i surówką

Pieczony kurczak z czerwoną kapustą

Składniki:

Pieczony kurczak z czerwoną kapustą

 

  • Na 3 porcje:
  • 3 udźce z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • mały słoik kapusty czerwonej z jabłkiem
  • sos myśliwski w torebce
  • sól
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z czerwoną kapustą
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą, następnie umieszamy go w naczyniu żaroodpornym. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni, po czym umieszczamy w nim kurczaka. Pieczemy ok. 1 godziny. 3. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujmey w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i gnieciemy. 4. Sos myśliwski przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 5. Na talerzach układamy po kawałku mięsa, porcji ziemniaków, które polewamy sosem oraz kapusty.