Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony kurczak z musztardą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kurczak pieczony w całości na niedzielny obiad, to mięsko, na które czeka moja córeczka:) Tym razem przygotowałam go w marynacie musztardowej.

Pieczony kurczak z musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony kurczak z musztardą

 

  • ok. 2 kg kurczak w całości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól ziołowa do smaku
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z musztardą
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą. Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Pieczony kurczak z musztardą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczony kurczak z musztardą
Umyty i osuszony kurczak dokładnie natarty przygotowaną marynatą.
Pieczony kurczak z musztardą
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania piersiami do góry.
Pieczony kurczak z musztardą
Kurczak odwrócony grzbietem do góry po godzinie pieczenia.