Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z musztardą
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą. Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Ewus71
musztardowej ale koniecznie muszę wypróbować
Pychotka