Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty.

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami

Składniki:

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami

 

BABECZKI:

Sposób przygotowania:

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami

ETAP 1:

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami
Rybę natrzeć przyprawami od strony mięsa.

Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc.

ETAP 2:

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami
Masę ryżową przełożyć do silikonowych foremek.

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i nałożyć ryż do silikonowych foremek na muffinki, dobrze dociskając.

ETAP 3:

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami
Szpinak któtko podsmażyć i połączyć z serem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Kiedy uwolni swój aromat dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Dołożyć ser i dokładnie połączyć. Zdjąć z ognia i przestudzić.

ETAP 4:

Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć zamarynowane filety łososia skórą do dołu. Nałożyć porcje szpinaku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok20min w zależności jak gruba jest ryba. Obok formy wstawić do piekarnika babeczki z ryżem. Po upieczeniu można podać z suszonymi pomidorami. Smacznego :)


Tagi:

szpinak