EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym puree z paprykowym ratatouille, pyszne lekkie danie .

Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym puree

Składniki:

Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym puree

 

  • 1 pstrąg patroszony

 

  • Marynata:

 

 

 

  • Pomarańczowe puree:

 

 

 

  • Paprykowe ratatouille:

 

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym puree

Przygotować marynatę:

W naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać, a następnie zanurzyć w niej umytego i osuszonego pstrąga. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Upieczonego pstrąga pokroić w kawałki dowolnej grubości.

Przygotować pomarańczowe puree:

Obrać i pokroić w kostkę marchewkę, zalać śmietaną, dodać startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok i gotować , aż marchewki staną się miękkie. Całość zmiksować blenderem do postaci puree.

Przygotować ratatouille:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, obsmażyć każde osobno na patelni, a po zakończeniu smażenia wymieszać w jednym naczyniu.

ETAP 4:

Na talerzu położyć ciepłe pomarańczowe puree, obok wyłożyć paprykowe ratatouille, a następnie na puree podać upieczone kawałki pstrąga.