Sposób przygotowania:
Pieczony pstrąg podany na pomarańczowym pureePrzygotować marynatę:
W naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać, a następnie zanurzyć w niej umytego i osuszonego pstrąga. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Upieczonego pstrąga pokroić w kawałki dowolnej grubości.
Przygotować pomarańczowe puree:
Obrać i pokroić w kostkę marchewkę, zalać śmietaną, dodać startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok i gotować , aż marchewki staną się miękkie. Całość zmiksować blenderem do postaci puree.
Przygotować ratatouille:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, obsmażyć każde osobno na patelni, a po zakończeniu smażenia wymieszać w jednym naczyniu.
ETAP 4:
Na talerzu położyć ciepłe pomarańczowe puree, obok wyłożyć paprykowe ratatouille, a następnie na puree podać upieczone kawałki pstrąga.