Pieczony pstrąg tęczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kilka składników, chwila pracy, 20 minut w piekarniku i pyszny obiad gotowy. Najlepiej podać go z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Pieczony pstrąg tęczowy

Składniki:

Pieczony pstrąg tęczowy

Ryba

Farsz

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki koperku
  • 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg tęczowy
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie ryby czyścimy z łusek, oprószamy zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia masło mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym koperkiem.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy ryby i wkładamy do środka po dwa półplasterki cytryny. Ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pieczemy 20 minut.

Tagi:

pstrąg dania