SUPERPRZEPIS

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną Więcej zdjęć (4)

Pstrąg tęczowy pieczony ziołami, cytryną i wiórkami masła. Najprostszy przepis, a jaka pycha!

Składniki:

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną

 

  • Na dwie osoby:
  • 2 pstrągi tęczowe patroszone
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 grubsze plastry cytryny + sok do skropienia
  • kilka wiórków masła + do wysmarowania formy
  • dwie gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną
Ryby oskrobałam z łusek, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym (również wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Rybkę podałam z ryżem i zielonym miksem sałatowym (pekinka, lodowa, roszponka, seler naciowy, natka) z winegretem.
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną
Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną
Do środka włożyłam cytrynę i zioła wierzch skropiłam sokiem i obłożyłam masłem.
Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną
Rybę piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

pstrąg