Sposób przygotowania:
Pieczony schab ze śliwkami i morelami
Schab umyć i natrzeć czosnkiem i przyprawami, odstawić na 4-5 dni do lodówki. Śliwki i morele przelać wrzątkiem i pokroić na drobno. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego włożyć schab i pokrojone śliwki i morele, podlać wodą i piec w 180 st ok 2 godziny, od czasu do czasu schab trzeba przekręcać i podlewać wodą jeśli jest pieczony w brytfannie bez przykrycia. Jeśli w naczyniu żaroodpornym i z przykryciem, ok 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby się lekko zarumienił. Tak upieczony schab można podawać na gorąco z np ziemniakami i jakąś surówką, lub an zimo do kanapek. Tak przyrządzone mięsko jest lekko słodkawe i soczyste / nie wiem dlaczego jest bardziej soczyste od tradycyjnie upieczonego schabu, ale chyba od tych śliwek i morel/ Śliwki można też wepchnąć w środek schabu.