Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pieczony torcik warzywny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik w pięknych, jesiennych kolorach, aksamitny i pachnący - może by dodatkiem, ale też w pełni samodzielnym daniem.

Pieczony torcik warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony torcik warzywny

 

Sposób przygotowania:

Pieczony torcik warzywny
Wszystkie warzywa gotuję do miękkości, obieram ze skórki. Ciepłe ziemniaki duszę widelcem na gładką masę i przekładam do miski. Marchewki i seler ścieram na drobnej tarce i przekładam do drugiej miski. Do każdej miski wbijam jajko. Do masy ziemniaczanej dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, do miski z marchewką i selerem dodaję łyżkę musztardy. Masy dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Masło rozpuszczam i mieszam z bułką tartą i musztardą . Smaruję dokładnie masłem foremkę i oprószam ją bułką. Na spód wykładam masę ziemniaczaną, na nią warstwę marchewkowo-selerową , a powierzchnię warzyw pokrywam masą z bułki tartej. Torcik piekę przez ok. 40 minut w temperaturze 240 stopni C. 
Pieczony torcik warzywny
Pierwsza jest masa z ziemniaków - wykładam ją na dno formy do pieczenia
Pieczony torcik warzywny
Druga warstwa to masa z selera i marchewki
Pieczony torcik warzywny
Dzięki bułce tartej z masłem wszystko się pięknie zarumieni
Pieczony torcik warzywny
Wnętrze warzywnego torcika jest soczyste i pyszne

Tagi:

jajko tarta jajka