Sposób przygotowania:
Pieczony torcik warzywny
Wszystkie warzywa gotuję do miękkości, obieram ze skórki. Ciepłe ziemniaki duszę widelcem na gładką masę i przekładam do miski. Marchewki i seler ścieram na drobnej tarce i przekładam do drugiej miski. Do każdej miski wbijam jajko. Do masy ziemniaczanej dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, do miski z marchewką i selerem dodaję łyżkę musztardy. Masy dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Masło rozpuszczam i mieszam z bułką tartą i musztardą . Smaruję dokładnie masłem foremkę i oprószam ją bułką. Na spód wykładam masę ziemniaczaną, na nią warstwę marchewkowo-selerową , a powierzchnię warzyw pokrywam masą z bułki tartej. Torcik piekę przez ok. 40 minut w temperaturze 240 stopni C.