Sposób przygotowania:
Torcik z cukinii i pomidorów
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce, osączyć. Pomidory sparzyć i – po usunięciu skórki- pokroić w kostkę. Posiekaną natkę wymieszać (zostawiając 2 łyżki) z pomidorami, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, oregano, bułkę tartą oraz jaja wymieszane ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać do niego masę cukiniowo- pomidorową. Zapiekać ok. 30-35 minut w piekarnika nagrzanym do 180stC.
Zapiekankę udekorować orzeszkami uprażonymi na suchej patelni i wymieszanymi z pozostałą natką.
Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać do niego masę cukiniowo- pomidorową. Zapiekać ok. 30-35 minut w piekarnika nagrzanym do 180stC.
Zapiekankę udekorować orzeszkami uprażonymi na suchej patelni i wymieszanymi z pozostałą natką.