monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne i soczyste mięsko na świąteczny stół, Wbrew pozorom niezbyt skomplikowane do wykonania, a gdyby nawet jeśli to włożony trud szybko wynagrodzi nam zachwyt rodziny i zgromadzonych gości. Zapraszam.

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową

 

  • 2 filety z udźca indyka ( bez kości)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 białka ugotowane na twardo
  • 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1/3 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową

ETAP 1:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową
przygotowwane mieso z indyka dokładnie przyprawić

Mięso umyć, dokładnie osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać olej i przygotować pastę do smarowania mięsa. Przygotowanymi przyprawami obsmarować mięsko z każdej strony i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

ETAP 2:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową
w misce połączyć starte na małych oczkach jajka, białka i drobno posiekany czosnek

Jajka ostudzić i obrać ze skorupki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka również zetrzeć na tarce ( jajka ugotowałam w całości, żółtka użyłam do mazurka a białka do tej pasty). Dodać drobno posiekany szczypiorek.

ETAP 3:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową
dokończyć i dosmaczyć pastę do mięsa

Do miski z jajkami dodać chrzan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

ETAP 4:

Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanową
na przygotowane kawałki miesa nakładać pastę i zrolować całość

Na oba płaty mięsa nałożyć pastę. Równomiernie rozsmarować, Następnie najsciślej jak się da zrolować mięso.
Folię aluminiową posmarować odrobiną oleju. Ułożyć mięso ( jedna porcja na jeden płat folii) i zrolować. Piec w 180 st około 70-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i dać mięsu odpocząć około 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zostawić w folii do całkowitego ostygnięcia. Zimne mięso pokroić na plastry.

Smacznego!