mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pieczony udziec z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sposób na obiad dla całej rodziny.

Pieczony udziec z warzywami

Składniki:

Pieczony udziec z warzywami

 

  • 1, 4 kg udżca z indyka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 0,5 litra soku jabłkowego
  • 1/4 l bulionu drobiowego
  • 60 dag porów
  • 80 dag ziemniaków
  • kilka pieczarek
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec z warzywami
Na początku udziec nacieramy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. Następnie wkładamy do brytfanny. Skrapiamy olejem. Pieczemy przez około 135 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po około 30 minutach podlewamy bulionem oraz powstałym sosem. Pory oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Warzywa układamy dookoło mięsa. Pieczarki myjemy, następnie kroimy i również wkładamy do mięsa. Podlewamy sokiem jabłkowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. Delikatnie mieszamy i pieczemy jeszcze 45 minut. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

Tagi:

indyk