agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pieczywo domowe z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne pieczywo domowe bez konserwantów

Pieczywo domowe z kminkiem

Składniki:

Pieczywo domowe z kminkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczywo domowe z kminkiem
Do miski wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże piwne. Wsypujemy mąkę, kminek, czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy oliwę (dwie-trzy łyżki stołowe). Przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Smarujemy foremkę masłem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Ustawiamy piekarnik na temperaturę około 250 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 - 50 min. Pod koniec pieczenia posmarować chlebek rozmąconym białkiem jaja kurzego.

Tagi:

tarta