Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pieczywo pszenne z otrębami orkiszowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowe pieczywo w sam raz do kanapek na słono i słodko.

Pieczywo pszenne z otrębami orkiszowymi

Składniki:

Pieczywo pszenne z otrębami orkiszowymi

 

  • jaja- 1 szt,
  • maka pszenna- 1/2 kg
  • mąka gryczana-1/2 szklanki
  • woda- 3/4 szklanki,
  • mleko- 1 szklanka,
  • otręby orkiszowe- 3/4 szklanki,
  • cukier- 1 łyżka
  • sól do smaku,
  • drożdże- 50 g,
  • olej sojowy- 1 łyżka,
  • białko- 1 szt.

Sposób przygotowania:

Pieczywo pszenne z otrębami orkiszowymi
Drożdże rozbełtać w letnim mleku. Wsypać cukier, posolić, wbić jajko i zamieszać. Dosypać mąkę pszenną oraz gryczaną a także otręby. Dolać wodę oraz dwie łyżki oleju i wyrobić ciasto( ilość wody dopasować do rodzaju mąki, żeby ciasto nie było rzadkie). Ciasto ma być gładkie i przy wyrabianiu "samo odchodzić od ręki".Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek- pozostawić, aby jeszcze podrosło. Posmarować z wierzchu białkiem. Piec około 50/ 60 minut w temperaturze 180/190 stopni. Smacznego.

Tagi:

mak