jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piegate babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Babeczki zaskakują przyjemnym makowym smakiem i łatwością wykonania.

Piegate babeczki

Składniki:

Piegate babeczki

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • 0,5 litra mleka,
  • 2-3 łyżki gotowej masy makowej,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • Czekolada, daktyle, rodzynki oraz orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Piegate babeczki
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masę makową i zagotowujemy. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę. Podgrzewamy razem by kasza się ugotowała. Odstawiamy z ognia. Przygotowane pucharki smarujemy delikatnie tłuszczem, by kasza nam się dobrze odkleiła przy wyjmowaniu. Ugotowana kaszę przekładamy do pucharków. Odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia. Kasze wyjmujemy na talerzyki. Dekorujemy dowolnie. U mnie wierzch ozdobiłam pokrojonymi daktylami. Babeczki obsypałam wokół pokrojoną czekoladą i orzechami. Deseru nie trzeba słodzić, gdyż masa makowa jest wystarczająco słodka.