zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Piegowata babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

babka na szybko..............

Piegowata babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piegowata babka

 

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szk kulek czekoladowych Mlekołaki
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka gwiazdek cukrowych

Sposób przygotowania:

Piegowata babka
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem.
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać do żółtek i dalej miksować na puszystą masę.
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę.
Kulki czekoladowe dodać do ciasta, wymieszać i na koniec dodać pianę i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 minut.
W międzyczasie przygotować polewę podgrzewając składniki na maleńkim gazie aby polewa się nie zagotowała.
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać gwiazdkami.
Piegowata babka
Etap 1
Piegowata babka
Etap 2
Piegowata babka
Etap 3

Tagi:

jajko jajka