Sposób przygotowania:
Piegowaty placek
Placek:
Margarynę utrzeć z dodatkiem cukru i jaj na pulchną masę. Do masy dodać olejek migdałowy lub skórkę z cytryny dla aromatu. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy, razem trochę ucierać, a następnie wsypać przesiany mak, wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy, wysmarować tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawić do niezbyt nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Placek można polukrować lukrem.
Lukier:
Cukier puder skropić sokiem z cytryny i ucierać około 3 minuty. Do lukru można dodać kilka kropli miętowych do smaku.
Margarynę utrzeć z dodatkiem cukru i jaj na pulchną masę. Do masy dodać olejek migdałowy lub skórkę z cytryny dla aromatu. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy, razem trochę ucierać, a następnie wsypać przesiany mak, wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy, wysmarować tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawić do niezbyt nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Placek można polukrować lukrem.
Lukier:
Cukier puder skropić sokiem z cytryny i ucierać około 3 minuty. Do lukru można dodać kilka kropli miętowych do smaku.