magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Piegowaty placek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piegowaty placek smakuje wyśmienicie z lukrem jak i bez niego.

Piegowaty placek

Składniki:

Piegowaty placek

 

  • Placek:
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

  • Lukier:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Piegowaty placek
Placek:
Margarynę utrzeć z dodatkiem cukru i jaj na pulchną masę. Do masy dodać olejek migdałowy lub skórkę z cytryny dla aromatu. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy, razem trochę ucierać, a następnie wsypać przesiany mak, wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy, wysmarować tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawić do niezbyt nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Placek można polukrować lukrem.
Lukier:
Cukier puder skropić sokiem z cytryny i ucierać około 3 minuty. Do lukru można dodać kilka kropli miętowych do smaku.