luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Piegowaty wieniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po mimo, że jest to ciasto babkowe, wyszło bardzo delikatne i bardzo smaczne, a do tego niezwykle puszyste. Pyszności!!!

Piegowaty wieniec

Składniki:

Piegowaty wieniec

 

 

  • Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/8 kostki masła o wadze 250g
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

 

  • Do dekoracji :
  • kolorowe kandyzowane owoce pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

Piegowaty wieniec
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje porcjami cukier i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mleko lekko podgrzewam i dodaję cienkim strumieniem do ciasta. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dolewam do masy. na końcu dosypuję mak, wymieszam i przekładam ciasto do formy do wieńca wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę do suchego patyczka Wyjmuję, studzę, aż będzie zimne, dopiero wtedy wyjmuję z foremki. Cukier rozpuszczam na patelni, gdy zacznie się karmelizować, wlewam wodę i gotuję, aż ładnie zbrązowieje. Zdejmuję z ognia, dodaję masło i śmietankę i dokładnie mieszam. Lekko przestudzę, polewam zimne ciasto i posypuję kolorowymi owocami kandyzowanymi.

Tagi:

mak