Sposób przygotowania:
Piegowaty wieniec
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje porcjami cukier i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mleko lekko podgrzewam i dodaję cienkim strumieniem do ciasta. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dolewam do masy. na końcu dosypuję mak, wymieszam i przekładam ciasto do formy do wieńca wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę do suchego patyczka Wyjmuję, studzę, aż będzie zimne, dopiero wtedy wyjmuję z foremki. Cukier rozpuszczam na patelni, gdy zacznie się karmelizować, wlewam wodę i gotuję, aż ładnie zbrązowieje. Zdejmuję z ognia, dodaję masło i śmietankę i dokładnie mieszam. Lekko przestudzę, polewam zimne ciasto i posypuję kolorowymi owocami kandyzowanymi.
marietta
luna76