SUPERPRZEPIS

Piegus

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Piegus Więcej zdjęć (3)

Uwielbiamy takiego pieguska

Składniki:

Piegus

 

  • mąka -1,5 szkl
  • jajka -5 szt
  • cukier puder -1 szkl
  • margaryna palma -250 g
  • mak -1 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • aromat

Sposób przygotowania:

Piegus
Białka oddzielić od żółtek.
Margarynę pokroić na kawałki , dodać cukier puder, dokładnie utrzeć mikserem.
Do utartej margaryny, stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
Do masy makowej dodać kilka kropli aromatu, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić pianę do masy makowej.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, włożyć do piekarnika piec, 35 minut w 180 stop.
Piegus
Ubita została z białek piana na sztywno, zostanie dodana do masy makowej
Piegus
Z podanych składników na ciasto, zostało przygotowane ciasto makowe

Tagi:

jajko jajka mak