Sposób przygotowania:
Piegusek czekoladowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno dodając cukier.
Nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać.
Zmniejszyć obroty w mikserze i dodawać po 1 łyżce mieszanki mąki z makiem.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Placek wystudzić i przekroić na dwie części.
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na krem, dodać cappuccino i dalej ucierać.
Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( dwie połówki zostawić do dekoracji ) i 50 ml soku z brzoskwiń i miksować jeszcze chwilę.
Pierwszy placek nasączyć lekko sokiem z brzoskwiń, wyłożyć masę, rozsmarować i przykryć drugim plackiem również nasączonym sokiem.
Na patelni roztopić masło, dodać płatki i cukier i smażyć około 3-4 minuty, schłodzić i potem rozkruszyć, gdyż mogą się skleić.
Ciasto polać polewą, udekorować brzoskwiniami i prażonymi płatkami owsianymi.
Wstawić ciasto do lodówki i schłodzić około godziny.
Nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać.
Zmniejszyć obroty w mikserze i dodawać po 1 łyżce mieszanki mąki z makiem.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Placek wystudzić i przekroić na dwie części.
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na krem, dodać cappuccino i dalej ucierać.
Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( dwie połówki zostawić do dekoracji ) i 50 ml soku z brzoskwiń i miksować jeszcze chwilę.
Pierwszy placek nasączyć lekko sokiem z brzoskwiń, wyłożyć masę, rozsmarować i przykryć drugim plackiem również nasączonym sokiem.
Na patelni roztopić masło, dodać płatki i cukier i smażyć około 3-4 minuty, schłodzić i potem rozkruszyć, gdyż mogą się skleić.
Ciasto polać polewą, udekorować brzoskwiniami i prażonymi płatkami owsianymi.
Wstawić ciasto do lodówki i schłodzić około godziny.