Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z czekoladą i jabłkamiWszystkie składniki które użyjemy do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Część mleka podgrzewamy aby było letnie, dodajemy rozkruszone drożdże , 1 łyżkę cukru sól i mąkę i odstawiamy do wyrośnięcia tak aby rozczyn podwoił swą objętość.
Następnie wbijamy jajka do miski i ubijamy z cukrem ,dodajemy resztę letniego mleka z solą(sól rozpuścić w mleku),rozczyn z drożdży i mąkę.
Ciasto wyrabiać a na sam koniec dodać letni roztopiony tłuszcz, dalej wyrabiając aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Ciasto ,dobrze wyrobione przykryć i odstawić aby podwoiło swą objętość.
W tym czasie kiedy ciasto nam rośnie ,czekoladę kroimy w małą kosteczkę a jabłka umyte obieramy usuwamy, gniazda nasienne i kroimy w ósemki lub ćwiartki.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte , przekładamy na blachę i równamy (najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub mleku),po całości ciasta posypujemy, pokrojoną uprzednio czekoladą , lekko wciskając ją w ciasto.
Następnie, wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką . Można posypać cukrem brązowym wymieszanym z cukrem waniliowym jeśli pieczemy placek bez owoców.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po ostudzeniu ciasto drożdżowe z owocami i czekoladą , lukrujemy(według uznania )
Kruszonka :
Rozcieramy masło z cukrem ,mąką,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia palcami aż powstanie kruszonka.
Smacznego !!!