Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Piegusek z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedno z ulubionych ciast całej mojej rodziny

Piegusek z marmoladą

Składniki:

Piegusek z marmoladą

 

  • mak -1 szkl
  • cukier puder -1 szkl
  • mąka -1,5 szkl
  • jajka -5 szt
  • margaryna -250 g
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • marmolada
  • konfitura z moreli

 

Sposób przygotowania:

Piegusek z marmoladą
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać do masy po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Ostrożnie wsypywać produkty sypkie do masy żółtkowej, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej wąskiej blachy, piec 10 minut w temp.180 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika, wzdłuż ciasta nałożyć po jednej stronie długi pasek marmolady, po drugiej pasek konfitury morelowej. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut w tej samej temp.

Tagi:

jajko jajka mak