Sposób przygotowania:
Makowe muffinki z pomarańczową nutą
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier - ubijamy razem na puch. 1 szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuje do ubitych jajek, ciągle miksując dodaję kolejno pół szklanki śmietany, pozostałą mąkę i pozostałą śmietanę. Na sam koniec do ciasta dodaję mak oraz kilka kropel pomarańczowego aromatu - miksuję jeszcze chwilę. Na koniec dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość zmieszałam łyżką. Ciasto nakładam do 1/2 wysokości muffinek, pieczemy ok 27-30 minut w temp.180* - sprawdzamy patyczkiem. Ostudzone muffinki polewamy lukrem - do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i energicznie mieszamy, gdy uzyskamy masę o idealnej konsystencji to dodajemy 2-3 krople barwnika.Z racji obecności soku cytrynowego kolor i tak nie będzie intensywny. Oblewamy lukrem muffiny, a gdy stężeje podajemy do jedzenia