Sposób przygotowania:
Piekarska bieda
Jabłka obieamy i tarkujemy na tarce. Mieszamy z 1/2 szk, cukru i cynamonem. Mleko mieszamy z 1/2 szk, cukru, dodajemy cukier waniliowy, jajko i roztrzepujemy. Bułki kroimy w kromki i zanurzamy w mleku. Naczynie zaroodporne smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą. Na każdy kawalek bułki nakładamy warstwę jabłek i przykrywamy namoczonymi i omaszczonymi kawałkami masła kromkami. Ponownie nakładamy jabłka i przykrywamy bułką. Liczba warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko. Posypujemy cukrem ( 1/2 szkl. ) wymieszanym z cynamonem oraz wiórkami masła. zapiekamy około 1 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrerm pudrem. - smacznego -
edytaha
Czy robiliście je może z bułką wrocławską, która jest delikatniejsza od bagietki, albo z czerstwą chałką?
aniabrodawska
nie,ale z paryską robilam i tez jest dobre
edytaha
Dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie ten przepis zaciekawił, może z niego skorzystam :)
aniabrodawska
prosze :-),nawet mozna uzyc bułkę poznanską,aby była bułeczka:-),zawsze coś innego