Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Piekielne risotto po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prawdziwie "hot" danie dla miłośników ostrej kuchni.

Piekielne risotto po meksykańsku

Składniki:

Piekielne risotto po meksykańsku

 

  • 200 g- ryż ugotowany na sypko,
  • 200 g- kiełbasa chorizo,
  • 1/2 szt- kukurydza w puszce,
  • 1/2 szt- fasola czerwona z puszki,
  • 2 szt- cebula,
  • 2 łyżki -przecier pomidorowy,
  • 3 szt- ząbek czosnku,
  • 1 szt- papryczka chili,
  • 1 łyżka- papryka słodka mielona ,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony
  • 1 pęczek- pietruszka

Sposób przygotowania:

Piekielne risotto po meksykańsku
Na gorącym oleju zrumienić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć kilka minut a potem dolać pół szklanki wody i dołożyć przecier . Dusić 10 minut. Jeśli bardzo zgęstniało dolać kolejne pół szklanki wody i dołożyć kukurydzę oraz fasolę. Kiedy się zagotuje dołożyć ryż, doprawić sola, pieprzem, papryka i wszytko razem dusić około 10 minut. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Prawdziwie "hot" danie dla miłośników ostrej kuchni.