Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Pień schabowy z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pieńki schabowe na różne okazje oraz Święta Bożego Narodzenia. Przepis zaczerpnięty z rosyjskiej strony.

Pień schabowy z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pień schabowy z grzybami

Omlet grzybowy:

  • pieczarki - 250 g
  • cebula - 1 szt.
  • jajka - 2 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • mąka - 2 łyżki
  • vegeta
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Panierka

Mięso

  • schab b/k - 300 g

Sposób przygotowania:

Pień schabowy z grzybami
Umyte pieczarki i natkę pietruszki pokroić.

Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy, dusić na wolnym ogniu przez kilka minut, ostudzić.

Jajka wybić do miski, dodać natkę pietruszki i cebulę z pieczarkami, wymieszać z mąką, solą i pieprzem.

Na rozgrzanym tłuszczu, usmażyć dwa nie duże omlety.

Schab dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

Na schab nałożyć omlet, ciasno zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami.

Obtoczyć najpierw w mące, zanurzać w rozmąconym jajku, obtaczać w tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, na wolnym ogniu, aby nie był w środku surowy.

Smacznego !
Pień schabowy z grzybami
Do miski przełożono wszystkie składniki omletu
Pień schabowy z grzybami
Składniki omletu zostały zmiksowane i wylane na patelnię
Pień schabowy z grzybami
Usmażony omlet został zawinięty w plastry schabu
Pień schabowy z grzybami
Roladka ze schabu została opanierowana w jajku mące i tartej bułce