jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1688]

Krokiety z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia użyta jako nadzienie krokietów przerosła moje oczekiwania. Smakuje po prostu pysznie. Zachowuje chrupkość i soczystość, co idealnie łączy się z całością. Polecam na pyszny obiadek.

Krokiety z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z cukinią

CIASTO:

NADZIENIE:

  • Około 10 plasterków szynki o dość dużej średnicy,
  • Około 2 młode cukinie,
  • 10 dag sera żółtego,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Jajka do panierki,
  • Mąka do panierki,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Krokiety z cukinią

ETAP 1

Krokiety z cukinią
w misce łączymy składniki ciasta naleśnikowego

Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię.

ETAP 2

Krokiety z cukinią
nalesniki smażymy do zrumienienia

Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.

ETAP 3

Krokiety z cukinią
umytą cukinię kroimy w cienkie paski

NADZIENIE: Cukinię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną kroimy w cienkie paski.

ETAP 4

Krokiety z cukinią
na naleśniki nakładamy nadzienie

Na usmażone naleśniki wykładamy warstwę wędliny, a na nią warstwę plasterków cukinii. Na cukinię wykładamy starty na tarce o grubych oczkach ser oraz odrobinę pokrojonej natki pietruszki. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Po nałożeniu nadzienia formujemy krokiety, u mnie w rulon zamknięty.

ETAP 5

Krokiety z cukinią
krokiety panierujemy i smażymy

Tak uformowane obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
Podajemy ciepłe.