Sposób przygotowania:
Krokiety z cukiniąETAP 1
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię.
ETAP 2
Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
ETAP 3
NADZIENIE: Cukinię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną kroimy w cienkie paski.
ETAP 4
Na usmażone naleśniki wykładamy warstwę wędliny, a na nią warstwę plasterków cukinii. Na cukinię wykładamy starty na tarce o grubych oczkach ser oraz odrobinę pokrojonej natki pietruszki. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Po nałożeniu nadzienia formujemy krokiety, u mnie w rulon zamknięty.
ETAP 5
Tak uformowane obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
Podajemy ciepłe.
gusia1000