rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Schab podwójnie grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Propozycja na troszkę inne mięsko do obiadu. Faszerowany grzybami schab z dodatkiem sosu zadowoli niejednego głodomora.

Schab podwójnie grzybowy

Składniki:

Schab podwójnie grzybowy

 

  • 2 kg szerokiego schabu
  • 500g pieczarek
  • 100g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 20g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy gajowego
  • 1 łyżka przyprawy do steków
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok 20g masła

Sposób przygotowania:

Schab podwójnie grzybowy
Długim nożem nacinamy schab w dwóch miejscach tworząc kieszonki. W środek pierwszej wpychamy upieczone z odrobiną soli pieczarki.

Do drugiej wkładamy namoczone dzień wcześniej, podgotowane w osolonej wodzie i zmielone z gotowanym mięsem z kurczaka grzyby leśne.

Schab przekładamy do przygotowanej z oleju i przypraw marynaty i odstawiamy na całą dobę w chłodne miejsce.

W kolejnym dniu przekładamy schab do rękawa, mocno zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 st C na 45 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pozostawiamy do pieczenia na kolejne 2 godziny.

Upieczony kroimy w plastry i podajemy z dowolnym sosem. 



Tagi:

schab mięso