MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Schab pieczony z dynią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejna jesienna wariacja z grzybami i dynią. Tym razem w roli głównej schab. Idealne danie na niedzielny obiad

Schab pieczony z dynią i grzybami

Składniki:

Schab pieczony z dynią i grzybami

 

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 2 szkl. grzybów (kurki, prawdziwki)
  • 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę
  • (użyłam szklanek 350ml!)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła, oliwa
  • 1 szkl. bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kminek
  • natka pietruszki, tymianek

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z dynią i grzybami

ETAP 1:

Schab pieczony z dynią i grzybami
Opieczony schab przykrywamy warzywami i zalewamy bulionem

Schab natrzeć solą, pieprzem, ziołami i posypać kminkiem. Opiec z każdej strony na odrobinie oliwy. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w pióra, czosnek drobno posiekać. Warzywa, dynię i grzyby poddusić chwilę na maśle, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 2:

Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć warzywami, zalać bulionem, posypać natkę i tymiankiem. Piec około 1,5 godziny w temp 180 stopni. Od czasu do czasu przemieszać warzywa, lub dolać bulionu/wodę. Można ozdobić zarumienionymi na oliwie pomidorkami.