bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Pieprzny tokány

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

I znowu gulasz, znowu sięgnęłam do kuchni węgierskiej i jednej z odmian gulaszu czyli tokány.

Pieprzny tokány

Składniki:

Pieprzny tokány

 

  • 600g wieprzowiny (łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 400 ml pasty pomidorowej lub koncentratu
  • łyżeczka kminku
  • łyżka węgierskiej ostrej pasty paprykowej

 

Sposób przygotowania:

Pieprzny tokány
Mięso pokroić na wąskie (1cm) i długie (5 cm) paseczki. Cebulę bardzo drobno posiekać, a czosnek rozgnieść. W garnku rozgrzać smalec i zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i podlać winem, a następnie dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody. Gdy mięso będzie na wpół uduszone, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, pastę i dusić dalej, pozwalając na odparowanie wody. Gulasz wyszedł pyszny, pomidorowy, lekko pikantny. Podałam go z ryżem.