krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

pierekaczewnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

pierekaczewnik

Składniki:

pierekaczewnik

 

  • ciasto:
  • 1 kg przesianej mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka oieju
  • ok. 750 g masła

 

  • farsz mięsny:
  • 1 kg udźca baraniego
  • bez kości (może też być gęsina albo wołowina) 350 g cebuli
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

pierekaczewnik
Mięso posiekać,, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i przyprawić do smaku. Przesianą mąkę wymieszać z solą, wbić żółtka, dodać olej i połączy- : z 12 litra wody. Dokładnie wyrobić, aż do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej masy.

Wyrobione ciasto należy podzielić na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na płat o średnicy ok. 70 cm, grubości ok. 1 mm. Na zakończenie ciasto należy ręcznie rozciągnąć, tak aby stało się niemal przezroczyste, uważając jednak żeby nie powstały dziury czy pęknięcia. Płaty po rozwałkowaniu odłożyć osobno, tak aby się nie posklejały, i przykryć ściereczką, by nie wyschły.

Układać płaty warstwami jeden na drugim, smarując każdy roztopionym masłem.

Na ostatnim, górnym płacie równomiernie rozłożyć farsz. Ciasto z farszem zwinąć w ruion, a następnie ułożyć w kształt ślimaka w okrągłym, wysmarowanym masłem naczyniu. Wierzch pierekaczewnika również należy posmarować masłem. Piec do zrumienienia ok. Vń godziny w temp. 200°C (w prodiżu ok. 2 godz.), co pewien czas sprawdzając, aby ciasto się nie przypaliło. Podawać na ciepło, póki delikatne listki ciasta zachowują chrupkość