Mandaryna

Mandaryna

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Pierniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te pierniki sa zawsze mieciutkie i zawsze wychodza

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • 1 kostka margaryny np.Kasia
  • 15 dkg.smalcu
  • 0,5 kg.cukru
  • 0,5 kg.miodu sztucznego
  • 3 przyprawy do piernika
  • 3 lyzki kakao
  • 5 jaj
  • 2 lyzki sody oczyszczonej
  • 1 kieliszek wodki
  • 3/4 szklanki smietany+piwa razem
  • okolo 1,7 kg maki

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Margaryne,smalec,cukier,miod,przyprawy do piernika,kakao roztapiamy,ale nie gotujemy.Po roztopieniu odstawiamy do ostygniecia.Po wystudzeniu dodajemy kolejno jaja,sode,wodkei smietane z piwem,oraz kilogram maki.Mieszamy i odstawiamy na noc w chlodne miesce.Na nastepny dzien dodajemy nastepny niecaly kg.maki i wyrabiamy ciasto.Gdy bedzie gotowe walkujemy ciasto na grubosc ok.5 mm. i wycinamy ulubione ksztalty,nastepnie ukladamy na blaszce dobrze nasmarowanej oliwa i wysypanej maka.Pieczemy w temp.200 stopni ok.8 min..po upieczeniu dekorujemy wg.uznania