Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka pierniczki można dodatkowo udekorować lukrem.

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki miodu
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Mąkę przesiać, miód podgrzać, dodać przyprawy i gorącym zalać mąkę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie dodać cukier, margarynę,jajko i sodę oczyszczoną, Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na 0,5-1 cm i wycinać pierniczki. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.