Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki do zjedzenia i na choinkę ;)

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • ok 1 kg mąka,
  • 100 ml miód płynny,
  • 100 ml kwaśna śmietana,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 3 sztuki jaja,
  • 1 łyżeczka soda,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki woda,
  • 12,5 dag masło roślinne,
  • 2 łyżki przyprawa do pierników,
  • 1-2 łyżeczki kakao

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Miód roztapiamy z masłem roślinnym, kakao i przyprawą do pierników. Następnie dodajemy wodę( najlepiej gorącą). Całość odstawiamy do wystudzenia. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę dodając przestudzoną masę miodową, następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz mąkę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i wyrabiamy ciasto( ja używam robota). Następnie miskę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego piernikowe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10- 15 minut. Przygotowane w ten sposób pierniczki możemy dowolnie polukrować. Idealnie nadaję się na choinkę.