gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Pierniczki alpejskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie, łatwe w przygotowaniu.

Pierniczki alpejskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki alpejskie

 

  • 50 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 kostki margaryny
  • 200 g miodu

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki alpejskie
Mąkę mieszamy z kakao. Miód rozpuszczamy z przyprawą do piernika – lekko zagotować. Zdjąć z ognia dodać margarynę i mieszać by margaryna się rozpuściła. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Ubitą pianę łączymy z pianą za pomocą łyżki – delikatnie, kolejno wmieszać ostudzony miód a na końcu śmietanę z sodą. Całość przykryć folią i odłożyć na 24 godziny do lodówki. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy grubo wycinamy ciasteczka – układamy na posmarowaną blaszkę. Pieczemy 7-12 minut w temperaturze 180˚C.
Pierniczki alpejskie
Rozpuszczamy miód z przyprawą do piernika dodajemy margarynę
Pierniczki alpejskie
Do ubitej piany dodajemy rozpuszczony miód z przyprawamy
Pierniczki alpejskie
Na koniec wmieszać do ciasta śmietanę z sodą - odkadamy
Pierniczki alpejskie
Na drugi dzień wykrawamy z ciasta foremka ciastka