SUPERPRZEPIS

Pierniczki bez kakao

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierniczki bez kakao Więcej zdjęć (5)

Piekę je co najmniej trzy razy zanim cokolwiek zachowam na Święta

Składniki:

Pierniczki bez kakao

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka (w tym jedno do smarowania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Do ozdabiania:
  • orzechy, sparzone i obrane migdały, kolorowy lukier, cukrowa galanteria – według uznania

Sposób przygotowania:

Pierniczki bez kakao
Na początku zaznaczę, że te pierniczki zrobiłam z potrójnej ilości składników, Mąkę przesiać do miski. Miód bardzo mocno zagrzać w rondelku, wlać do mąki, zamieszać łyżką. W tym samym rondelku rozpuścić masło (nie gotować). Do miski z mąką dodać sodę i przyprawę, wymieszać. Dołożyć rozpuszczone masło i roztrzepane jedno jajko. Drugie jajko ubić w małej miseczce i pozostawić do smarowania ciastek. Ciasto dokładnie wyrobić rękami aż stanie się elastyczne. W razie gdyby składniki nie chciały się kleić, można dodać troszkę jajka przygotowanego do smarowania lub odrobinę mleka. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wierzchy ubitym jajkiem i nakładać bakaliowe lub cukrowe ozdoby. Piec 5-15 minut w zależności od rozmiarów ciastek w temperaturze ok. 170-180 stopni. Ja piekę w 145 stopniach z termoobiegiem (niestety nie mogę go wyłączyć). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika muszą troszkę przestygnąć, bo są bardzo miękkie. Delikatnie zdejmować z papieru i układać na kratce. Najsmaczniejsze są bezpośrednio po upieczeniu (później - jak na pierniczki przystało - twardnieją), albo dopiero po leżakowaniu w zamkniętej puszcze. Można je przechowywać do kilka tygodni.
Pierniczki bez kakao
Ciasto dokładnie wyrobić rękami aż stanie się elastyczne.
Pierniczki bez kakao
Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty.
Pierniczki bez kakao
Smarować wierzchy ubitym jajkiem i nakładać bakaliowe lub cukrowe ozdoby.
Pierniczki bez kakao
Etap 4