Sposób przygotowania:
Pierniczki BożonarodzenioweWykonanie ciasta na pierniczki:
Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód.
Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy, wycinamy pierniczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.
Dekoracja:
Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.
Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy, dekorujemy dowolnie.