Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierniczki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pierniczki z dodatkiem cynamonu. Takich ciasteczek nie może zabraknąć na Boże Narodzenie u mnie w domu.

Pierniczki cynamonowe

Składniki:

Pierniczki cynamonowe

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki cynamonowe

Etap 1

Pierniczki cynamonowe
Margaryna miód i brązowy cukier przełożone do garnka.

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej miód i brązowy cukier, roztopić (nie gotować !). Przestudzić.

Etap 2

Pierniczki cynamonowe
Pozostałe sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie pozostałe sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pierniczki cynamonowe
Jajka i masa z miodem dodane do sypkich składników.

Dodać do nich jajka i masę z miodem.

Etap 4

Pierniczki cynamonowe
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.

Etap 5

Pierniczki cynamonowe

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm na podsypanym mąką stole, wycinać foremkami różne kształty.

Etap 6

Pierniczki cynamonowe

Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Etap 7

Pierniczki cynamonowe

Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.

Etap 8

Pierniczki cynamonowe

Upieczone pierniczki ostudzić, dowolnie udekorować. Żeby pierniczki zmiękły, należy włożyć do pojemnika z nimi jabłko.