jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernik z wędzoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do mojego tegorocznego piernika dodałam wędzoną śliwkę. W przeciwieństwie do kalifornijskiej swym zapachem przechodzi przez całe ciasto.

Piernik z wędzoną śliwką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z wędzoną śliwką

SKŁADNIKI-Forma 12x36cm

  • 180 gram miodu,
  • 75 gram masła,
  • 1,5 przyprawy do piernika,
  • 4 jajka,
  • 150 gram cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 450 gram mąki tortowej,
  • 1 łyżka kakao
  • 350 gram wędzonej śliwki, +mąka do oprószenia śliwek,
  • Dodatkowo:

DODATKOWO

  • 150 gram czekolady deserowej,
  • ¼ szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:

Piernik z wędzoną śliwką

ETAP 1

Piernik z wędzoną śliwką
w rozdelku rozpuszczamy masło z miodem

Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Piernik z wędzoną śliwką
Pokrojone owoce oprószamy mąką

Śliwki przekrawamy na połowy i oprószamy niewielką ilością mąki.

ETAP 3

Piernik z wędzoną śliwką
Rozpuszone składniki dodajemy do piernikowego ciasta

Mąkę łączymy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Na koniec dodajemy tłuszcz z miodem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Piernik z wędzoną śliwką
Łączymy śliwki z ciastem piernikowym

Do gotowego dodajemy śliwki. Łączymy je z całością za pomocą łyżki.

ETAP 5

Piernik z wędzoną śliwką
Gotowe ciasto przekładamy do keksowej formy

Tak przygotowane ciasto wykładamy do odpowiedniej formy. Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.


WYKOŃCZENIE:


Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Płynną polewamy piernika.