Sposób przygotowania:
Piernik z wędzoną śliwkąETAP 1
Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy.
ETAP 2
Śliwki przekrawamy na połowy i oprószamy niewielką ilością mąki.
ETAP 3
Mąkę łączymy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Na koniec dodajemy tłuszcz z miodem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4
Do gotowego dodajemy śliwki. Łączymy je z całością za pomocą łyżki.
ETAP 5
Tak przygotowane ciasto wykładamy do odpowiedniej formy. Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
WYKOŃCZENIE:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Płynną polewamy piernika.