SUPERPRZEPIS

Pierniczki szwedzkie pepparkakor

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierniczki szwedzkie pepparkakor

Świąteczne szwedzkie pierniczki o silnym cynamonowym aromacie.

Składniki:

Pierniczki szwedzkie pepparkakor

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki szwedzkie pepparkakor

1. Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę.

2. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta.

3. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem.

4. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia.

5. Nastawić piekarnik na 225 st.

6. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek.

7. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.

Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.