Sposób przygotowania:
Pierniczki szwedzkie pepparkakor1. Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę.
2. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta.
3. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem.
4. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia.
5. Nastawić piekarnik na 225 st.
6. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek.
7. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.
Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.
kołczu
wilgoci. Jest uzyskiwany przez powlekanie kryształków białego
cukru buraczanego brązowym cukrem trzcinowym. Jest bardzo łatwo rozpuszczalny.
anemon
Netka