Sposób przygotowania:
Wybuchowe tartaletkiETAP 1
CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Zagniatany je do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przy pomocy foremek wycinamy z niego koła. Wyciętymi kawałkami ciasta wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Dno wyłożonego ciasta nakłuwamy widelcem.
ETAP 3
Uformowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
BUDYŃ: Mleko dzielimy na dwie części. Połowę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń.
Do ciepłego dodajemy masło. Budyń mieszamy do momentu jego rozpuszczenia i połączenia się z nim.
ETAP 5
Tak przygotowanym budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek. Gdy nadzienie ostygnie posypujemy je ziarenkami granatu. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem.