Sposób przygotowania:
Pierniczki Edzi
Do garnka dajemy margarynę, cukier i miód. Wszystko powoli zagotowujemy. Kiedy słodkości w garnku przestygną dodajemy jajka i mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do pierników. Mieszankę dodajemy do słodkiej masy jajecznej i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu ciasto odstawić pod przykryciem na ok 2 godzinki, żeby sobie porządnie odpoczęło. Na stolnicę (ja nie mam, u mnie stół) wysypujemy cienką warstwę mąki, wałkujemy ciasto na grubość ok 2 cm, wykrawamy pierniczki (kształt dowolny), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 10-12 min w temp 190 stopni. Zaraz po upieczeniu pierniczki są twarde, ale po ok 3 tyg mięciutkie i pyszniutkie. Z uwagi na to należy je zrobić na początku grudnia, jeśli chcemy zawiesić na świąteczną choinkę.