kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość.

Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę

 

 

  • lukier królewski:
  • białko jajka M
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
  • ewentualnie ulubiony aromat

Sposób przygotowania:

Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Pierniczki studzimy przed lukrowaniem. Przygotowujemy lukier królewski.
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie.