Sposób przygotowania:
Pierniczki lukrem malowane
Mąki wymieszać na stolnicy, miód podgrzać i jeszcze gorący dodać do mąki i posiekać nożem, dodać cukier, przyprawę do piernika i sodę, następnie dołożyć masło oraz jajko, zagniatać powoli dolewając ciepłe mleko ( trzeba go wlać tyle, aby ciasto było twarde i elastyczne) wyrabiać je około 10 minut. Ciasto odstawić na godzinę, aby stwardniało i cienko rozwałkować, wyciąć foremkami pierniczki i piec w 180st około 15-20 minut po wystudzeniu dowolnie udekorować lukrem. Lukier : białko ubić z mlekiem i stopniowo dosypywać cukier puder do uzyskania odpowiedniej gęstości po zaschnięciu lukru pierniczki przełożyć do szczelnych pojemników. Zaraz po upieczeniu są twarde, ale z dnia na dzień robią się bardziej miękkie.
marietta
2milutka
iziona
zbysiowa
misia5