Sposób przygotowania:
Pierniczki miodowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Z 2 łyżek cukru przygotować karmel: cukier zrumienić na patelni,dodać dwie łyżki wrzącej wody,zagotować,ostudzić.Miód,karmel i korzenie zagotować.Połowę mąki wsypać do rondla z gorącym miodem,starannie rozmieszać i ostudzić.Do pozostałej mąki dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak,tłuszcz i posiekać dokładnie nożem.Dodać zaparzane ciasto,jajko,cukier i wyrobić ciasto.Formować wałki grubości 2 cm,krajać w kawałki,zrobić z nich kulki.Ułożyć na blasze i piec w 220s.c około 10 minut.
Przesiać mąkę.Z 2 łyżek cukru przygotować karmel: cukier zrumienić na patelni,dodać dwie łyżki wrzącej wody,zagotować,ostudzić.Miód,karmel i korzenie zagotować.Połowę mąki wsypać do rondla z gorącym miodem,starannie rozmieszać i ostudzić.Do pozostałej mąki dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak,tłuszcz i posiekać dokładnie nożem.Dodać zaparzane ciasto,jajko,cukier i wyrobić ciasto.Formować wałki grubości 2 cm,krajać w kawałki,zrobić z nich kulki.Ułożyć na blasze i piec w 220s.c około 10 minut.