Sposób przygotowania:
Pierniczki najlepsze
Margarynę, miód, cukier puder i trzcinowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych odstępach od siebie (lekko podrosną), pieczemy po około 10-13 minut (w zależności od wielkości pierniczków. Rada: grubą słomką możemy wyciąć otwory na wstążkę - aby móc zawiesić je na choince po upieczeniu i udekorowaniu :)