gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Pierniczki Poznańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki, idealne na choinkę jak i do kawy

Pierniczki Poznańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki Poznańskie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki Poznańskie
Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy dołek dodajemy całe jajka. Następnie dodajemy, rozpuszczony w odrobinie wody amoniak, drobno zmielone goździki, przyprawę do piernika i cynamon. Delikatnie mieszamy wszystko nożem. Na koniec dodajemy do pozostałych składników rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrabiamy, po czym wałkować na grubość 1 cm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na posmarowaną blaszkę w odstępach - pieczemy 20 minut w temperaturze 180.
Pierniczki Poznańskie
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy, jajka i przyprawy
Pierniczki Poznańskie
Dodajemy rozpuszczone masło zarabiamy jednolite ciasto
Pierniczki Poznańskie
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy foremkami pierniczki
Pierniczki Poznańskie
Pierniczki układamy w odstępach na posmarowaną blaszkę